2min

De Verenigde Staten waren altijd de meest aantrekkelijke afzetmarkt voor computerproducten, omdat daar de meeste pc’s werden verkocht. De VS is echter niet langer de grootste afzetmarkt, na dertig jaar Amerikaanse dominantie heeft China deze plaats overgenomen.

In het tweede kwartaal van dit jaar steeg het aantal verschepingen van pc’s naar China naar 18,5 miljoen, een stijging van 14 procent. In de VS zakte dit aandeel naar 17,7 miljoen pc’s, een daling van 4,8 procent.

De Chinese economie is al jaren booming. Jaar na jaar horen we van de Chinese regering dat de economische groei tussen de 8 en 10 procent ligt. In zo’n groeiende economie zijn meer computers nodig om alle zaken af te handelen en dus nemen ook hier de verkoopaantallen sterk toe. De kwartaalcijfers van Lenovo Group bevestigen dit beeld. Het afgelopen kwartaal wist deze Chinese computerfabrikant haar winst bijna te verdubbelen. Het Amerikaanse HP daarentegen kampte met tegenvallende kwartaalcijfers en besloot daarop om zijn pc-divisie te gaan afstoten.

Econoom Toshiro Nagahama zegt: "Dit zat er vroeger of later aan te komen. China heeft een immense populatie en hun inkomen neemt in sterke mate toe."

De waarde van alle computerverzendingen naar China in het tweede kwartaal bedroeg maar liefst 11,9 miljard dollar. De Verenigde Staten bleef steken op 11,7 miljard dollar omzet. China had hiermee een marktaandeel van 22 procent op de pc markt, één procentpunt minder dan de Amerika. Dit jaar zullen naar schatting 72,4 miljoen pc’s naar China verscheept worden. Volgend jaar zal dat aandeel 18 procent stijgen, waarmee het de Verenigde Staten ook zal overtreffen op marktaandeel.

Niet alleen Amerika heeft te maken met dalende verkoopcijfers. Ook hier in Europa is de verkoop van pc’s het afgelopen jaar flink afgenomen. Door de aanhoudende slechte economische situatie bleef de verwachte groei uit. Het afgelopen kwartaal werden in totaal 12,7 miljoen pc’s verkocht in West-Europa. Dat lijkt veel, maar is bijna 19 procent minder dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toen wisten fabrikanten 15,6 miljoen computers te verkopen.