2min

Dell heeft weliswaar geen interesse om de PC-tak van HP over te nemen, maar de hardwarefabrikant ziet wel kansen om haar marktaandeel te vergroten nu HP zijn handen vol heeft met de organisatorische herstructurering.

Dat zegt Michael Dell, oprichter en CEO van Dell, in een interview met de Financial Times. Dell is op-één-na ’s werelds grootste verkoper van PC’s met een marktaandeel van 12,9 procent. Bovenaan staat HP met een marktaandeel van 18,1 procent wereldwijd.

HP is op dit moment bezig om de huidige organisatiestructuur ingrijpend te wijzigen. Vanwege de tegenvallende verkoopcijfers wil HP af van zijn PC-afdeling. Het overgenomen Palm komt nog wel in de plannen voor, alleen niet in zijn volledigheid, dit bedrijf wil HP graag splitsen in een hardware- en softwaregedeelte, op die manier kan HP zich ook in de toekomst blijven bezighouden met het besturingssysteem. HP heeft volop vertrouwen in WebOS en wil dit onderdeel daarom niet afschrijven en verkopen.

De PC-afdeling van het bedrijf zal wel worden afgestoten, dit zal in principe een aparte onderneming worden van HP maar het is duidelijk geen geheim meer dat het tegen de juiste prijs gewoon overgenomen kan worden.

"Door de grote onzekerheid over de PC-afdeling van HP, biedt dit ons de kans om een behoorlijk marktaandeel van HP af te snoepen. Dell zal hier dankbaar gebruik van maken", aldus Michael Dell. Dell geeft verder aan dat het bedrijf geen interesse heeft om de PC-afdeling van HP over te nemen.

Wereldwijd staat de markt voor PC’s onder druk. Steeds meer consumenten schakelen over naar tablets en smartphones. Vanwege de dalende vraag naar PC’s stelde Dell vorige maand de verkoopcijfers voor dit jaar bij. Desalniettemin is Dell er heilig van overtuigd dat de PC nog steeds een toekomst heeft..

"Wereldwijd zijn er anderhalf miljard PC’s. Weliswaar heeft Gartner zijn verwachtingen in de PC-verkoop hier en daar bijgesteld, maar volgens het onderzoeksbureau zullen er in 2014 twee miljard PC’s verkocht zijn. Het idee dat de PC zijn beste tijd heeft gehad beschouw ik als onzin", aldus Michael Dell. Volgens hem vervangen smartphones en tablets niet de PC, maar maken ze onderdeel uit van de wijze waarop wij vandaag de dag zaken doen. Verder ziet hij nog grote kansen voor zijn bedrijf in China.

Michael Dell is niet de enige die brood ziet in de verkoop van PC’s. Frank Shaw, de vice-president binnen de communicatieafdeling van Microsoft, beschouwt tablets en smartphones niet als "PC-killers". "Terwijl pessimisten het leuk vinden dingen dood te verklaren en zeggen dat het post-PC tijdperk is aangebroken, denken wij bij Microsoft dat het beter is om te zeggen dat de 30 jaar oude pc nog niet eens de middelbare leeftijd heeft bereikt", aldus Shaw.