2min

Onlangs bepaalde de rechter dat Google en Oracle samen rond de tafel moeten gaan zitten om te kijken of er niet een schikking mogelijk is in de lopende rechtszaak. Inmiddels heeft het eerste gesprek tussen Larry Page en Larry Ellison plaatsgevonden, maar de vorderingen verlopen zeer moeizaam. Het ziet er niet naar uit dat beide partijen binnenkort een schikking zullen treffen.

De rechtszaak tussen Google en Oracle loopt al sinds vorig jaar en beide partijen lijken sterk overtuigd van hun eigen gelijk. Oracle, de grootste fabrikant van databasesoftware, klaagde Google in 2010 aan, omdat het internetbedrijf geen licentie aangevraagd had voor het gebruik van Java-patenten bij het besturingssysteem Android. Hiervoor eiste Oracle een schadevergoeding van zes miljard dollar. Buitensporig, zo oordeelden de advocaten van Google en stelden dat royalties van 0 dollar beter op zijn plaats zouden zijn.

De rechter oordeelde dat de eisen van beide partijen buiten alle proporties waren, de rechter vond een schadevergoeding om mee te beginnen van 100 miljoen dollar correcter klinken. Oracle zou dit bedrag nog hoger kunnen krijgen met goede argumenten. De rechter besliste in een later stadium ook dat beide partijen met elkaar om tafel moesten gaan zitten in de hoop dat er een schikking mogelijk was tussen beide partijen. Tevens eiste de rechter dat de CEO’s van Google en Oracle aanwezig waren bij deze gesprekken. Het gesprek heeft gisteren plaatsgevonden maar lijkt vooralsnog muurvast te zitten.

Larry Page, de CEO van Google, probeert kosten wat het kost te vermijden dat hij licentiekosten aan Oracle moet betalen voor ieder verkocht Android-toestel. Dit bedrag zou volgens analisten kunnen oplopen tot vijftien dollar per toestel. Dat zou een enorme schadepost opleveren voor Google aangezien Android een populair besturingssysteem is dat gratis wordt geleverd aan de fabrikanten. Google verdient alleen een percentage aan de app verkoop.