1 min

Tags in dit artikel

, , ,

In een persverklaring laat Nokia weten dat er 3500 medewerkers op zoek moeten gaan naar een nieuwe baan. De meeste ontslagen zullen bij de fabriek in Roemenië vallen, maar ook de afdeling Location & Commerce business ontkomt niet aan deze nieuwe ingreep.

Nokia maakte dit nieuws donderdagochtend bekend op haar website. Bijna tweederde van de ontslagen zullen in de telefoonfabriek in Roemenië vallen. Het Finse telecombedrijf zegt dat relocatie van de productie naar Aziatische landen "schaal- en logistieke voordelen" met zich meebrengt. Enigszins verbloemd zegt Nokia hiermee dus dat het goedkoper is om telefoons in Azië te laten maken.

Ook fabrieken in Mexico, Hongarije en thuisland Finland worden volgens Nokia "opnieuw bekeken". Er is daarom een grote kans dat ook in deze fabrieken mensen ontslagen worden, of dat deze fabrieken zelfs gesloten zullen worden. Nokia ontkent overigens dat het laatste zal gebeuren: volgens de persverklaring spelen deze fabrieken een belangrijke rol blijven spelen om de Europese en Amerikaanse consumenten te kunnen voorzien. Wellicht dat deze fabrieken hun focus in de toekomst zullen verleggen naar bijvoorbeeld marktspecifieke software.

De overige 1300 ontslagen vallen bij Location & Commerce business, de verkoopafdeling van Nokia.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat Nokia massaontslagen aankondigt. In april maakte de Finse producent ook al kenbaar dat er enkele duizenden medewerkers op straat komen te staan. Nokia had het toen over 7000 medewerkers. De bedrijfsreorganisatie zal naar verwachting eind 2012 afgerond zijn.