2min

Tags in dit artikel

, ,

De Europese Commissie zal providers aansporen en waar nodig lichtelijk dwingen om meer te investeren in nieuwe generatie netwerken. Hiermee wil de EU het doel behalen om alle Europeanen in 2013 toegang te bieden tot het internet. Vandaag spreekt Neelie Kroes, Digitale Agenda, op een conferentie waar meer details hierover bekend worden gemaakt.

The Guardian weet vooraf al te melden dat Kroes zal dreigen met het beperken van de opbrengsten die worden gemaakt met oude netwerken als provider niet investeren in nieuwe netwerken. De EU heeft als doelstelling om in 2013 elke Europeaan te voorzien van Internet. De minimale internetsnelheid die hiermee gepaard zal gaan is 30 Mbps. Verwacht wordt dat de helft van de huishouders in 2013 een snelheid van 100 Mbps kan halen op de vaste verbinding.

Over de kosten van het behalen van deze doelstelling is nog maar weinig bekend, maar naar schatting zal het behalen van deze doelstellingen 300 miljard euro gaan kosten. Volgens Kroes hebben providers in het verleden genoeg verdiend aan hun oude netwerken en kan er nu opnieuw fors geïnvesteerd worden in nieuwe technologie en netwerken. Volgens Reuters zal Kroes laten weten dat de kosten voor de toegang tot het netwerk in lijn zullen zijn met de daadwerkelijke kosten.

Ook werd vandaag bekend dat Europa elk geval zelf 9,1 miljard euro gaat investeren om internet mogelijk te maken in de buitengebieden. In Nederland gaat het om 200.000 bedrijven en huishoudens die op een locatie zitten waar nog geen breedbandinternet mogelijk is. Aafke Schaart van de VVD heeft inmiddels laten weten dat het van minister Verhagen wil weten hoeveel van die 9,1 miljard euro hij naar Nederland wil halen. Ook vindt de VVD het idee om breedband- en glasvezelbudgetten beschikbaar te maken voor elektriciteits- en waterbedrijven een interessante optie.