2min

De afgelopen 12 maanden heeft de website CloudSleuth meer dan een half miljoen tests uitgevoerd om te bepalen welke clouddienst nou eigenlijk het snelste is. Er verschijnen steeds meer clouddiensten om bijvoorbeeld je website bij te hosten, een keuze maken uit deze diensten is niet altijd even makkelijk, wellicht geeft de uitslag van deze test de doorslag. Microsofts online cloudplatform Azure is de allersnelste.

De drie grootste en meest bekende clouddiensten zijn waarschijnlijk Windows Azure, Google App Engine en Amazons EC2. Er zijn er echter nog veel meer. Uit de metingen die zijn verricht is gebleken dat er behoorlijk wat verschil zit in de prestaties van de cloudomgevingen.

Uit de test van de afgelopen 12 maanden is Windows Azure duidelijk als winnaar uit de bus gekomen. In totaal zijn er 25 cloudaanbieders onder de loep genomen, dit is gedaan door een online shop te hosten bij al deze cloudaanbieders en te kijken hoe snel de aanbieders in staat waren om deze webshop uit te serveren.

Er zijn twee verschillende pagina’s van de webshop gebruikt om de test mee uit te voeren. De eerste pagina is een pagina waarop 40 artikelen staan beschreven met tekst en 40 kleine .jpg afbeeldingen. De andere is een product pagina met een grote afbeelding van 1,75 MB. In totaal maakte de 25 cloudaanbieders gebruik van 17 verschillende datacenters waarover een periode van minimaal 6 maanden gegevens zijn verzameld en een half miljoen metingen zijn gedaan.

De gemiddelde reactietijd van Windows Azure lag op iets meer dan 6 seconde, op de voet gevolgd door Googles App Engine met 6,5 seconden. Daarna kwamen GoGrid en Opsource aan de oostkust van de VS, gevolgd door Rackspace met een datacenter in het zuiden van de VS en daarna komt past Amazon met EC2. Amazon kwam uit op een reactietijd van 7,2 seconde met het datacenter aan de oostkust van de VS, het datacenter van Amazon aan de westkust haalde een score van 8,1 seconde.

Grote verschillen van 1,5 tot 2 seconden zijn natuurlijk een hele duidelijke reden om over te stappen, maar ook kleinere verschillen kunnen al een reden zijn om over te stappen. Uiteindelijk speelt de locatie van de client computer ook een enorm grote rol in dit soort tests, Cloudsleuth gebruikte hiervoor meerdere locaties. Cloudsleuth keek uiteindelijk naar de wereldwijde prestaties, als je puur en alleen zou gaan kijken naar de Nederlandse bezoeker dan scoren de cloudomgevingen die goed bereikbaar zijn in Europa natuurlijk het beste.

Op de website van Cloudsleuth kan je de prestaties van de laatste 30 dagen gratis raadplegen.