2min

Als het aan Samsung ligt dan zal de iPhone 4S in slechts een beperkt aantal landen beschikbaar komen. Het bedrijf heeft namelijk het aantal rechtszaken tegen Apple wederom uitgebreid. Samsung klaagde Apple eerder al aan in Frankrijk en Italië voor een verbod op de iPhone 4S, hier zijn nu Australië en Japan bijgekomen.

De rechtszaken tussen Apple en Samsung zijn inmiddels niet meer op 2 handen te tellen en elke week lijken we een nieuw hoofdstuk te kunnen toevoegen aan deze strijd. De ene week is het Apple die nieuwe rechtszaken opstart en de andere week is het Samsung. Apple begon de ruzie enkele maanden geleden toen het Samsung voor de rechter sleepte in verschillende landen vanwege de Galaxy smartphones en tablets.

Deze week is het Samsung die een nieuw hoofdstuk toevoegt, Samsung stelt dat de iPhone 4S inbreuk maakt op verschillende patenten van het bedrijf en daarom moet het toestel verboden worden.

Alle rechtszaken die de twee partijen opstarten hebben nog maar één doel, een verbod krijgen op de producten van de ander in het betreffende land. In Nederland werden hierdoor de Galaxy S, S II en Ace al verboden, deze drie smartphones zouden een door Apple gepatenteerde techniek bevatten bij het scrollen door het fotoalbum. Samsung heeft dit verbod inmiddels omzeilt met een software-update waarin het fotoalbum is aangepast.

Als we dan over de grens gaan kijken dan is de Galaxy Tab 10.1 in Duitsland verboden omdat de tablet teveel lijkt op de iPad, Samsung is in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak. In Australië is een voorlopige uitspraak gedaan waarin de Galaxy Tab 10.1 ook is verboden, de definitieve uitspraak volgt waarschijnlijk binnen twee weken.

In Nederland diende afgelopen vrijdag een zaak tussen Samsung en Apple, waarbij Samsung een verbod had geëist op alle 3G-producten van Apple omdat deze de 3G-patenten van Samsung schenden. De rechter heeft besloten dat beide partijen eerst nog rond de tafel moeten omdat Samsung nog geen redelijk voorstel heeft gedaan aan Apple om een licentie te kopen op deze patenten. Samsung is verplicht de patenten voor een redelijk bedrag aan Apple aan te bieden, omdat de patenten onderdeel uit maken van de 3G-standaard. Samsung mag dus niet meer geld vragen aan Apple als dat bijvoorbeeld Nokia voor de licentie heeft betaald.

Mocht Samsung een redelijk voorstel doen aan Apple en het bedrijf uit Cuppertino wijst dat voorstel af, dan kan Samsung naar de rechter stappen en alsnog een verbod eisen op alle 3G-producten van Apple.