2min

Apple presenteerde gisteren haar laatste kwartaalcijfers. Opnieuw wist het Amerikaanse elektronicabedrijf een recordwinst te boeken, maar helaas waren investeerders niet echt onder de indruk.

Apple presenteerde gisteren de kwartaalcijfers van het derde kwartaal van 2011. Het bedrijf boekte een omzet van 28,27 miljard en een nettowinst van 6,62 miljard dollar. Dat komt neer op een omzetstijging van bijna 39 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 53,6 procent tegenover vorig jaar.

Op bijna alle fronten wist Apple meer producten aan de consument te slijten. Apple verkocht bijna 17,1 miljoen iPhones en maar liefst 11,1 miljoen exemplaren van de iPad. Een jaar eerder verkocht Apple ‘slechts’ 4,2 miljoen iPads. Omgerekend is dat een stijging van 165,6 procent. Ook wist Apple meer desktops en Macbooks te verkopen. De verkoopcijfers van de populaire multimediaspeler de iPod vielen tegen. Apple verkocht niet meer dan 6,6 miljoen iPods, een daling van 26,8 procent.

Tim Cook, de nieuwe CEO van Apple, zei dat hij "opgewekt en blij" was met de laatste kwartaalcijfers. Ook over de verkoop van de nieuwe iPhone 4S was hij zeer te spreken: deze was tot op heden fantastisch en met de feestdagen voor de boeg is Cook zeer optimistisch over het nieuwste toestel. Cook zei dat hij het eerste kwartaal van 2012 een omzet verwacht van rond de 37 miljard dollar.

Ondanks dat Apple opnieuw zeer positieve kwartaalcijfers wist te presenteren, was de stemming bij aandeelhouders minder optimistisch. Het aandeel daalde gisteren met 7 procent, waarmee het bedrijf 27 miljard dollar van haar waarde verloor op één dag. Analisten hadden hogere omzet- en winstcijfers verwacht. Daarom sloeg de positieve teneur om in een dip op de beurs.

Tim Cook had wel een verklaring voor deze daling. Volgens hem liggen de geruchten van de nieuwe iPhone hieraan ten grondslag. Iedereen verwachtte dat Apple begin oktober de nieuwe iPhone 5 zou presenteren. In plaats daarvan kwam Apple met de iPhone 4S.