1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Na zes jaar is Apple’s patentaanvraag op het ontgrendelen van touchscreens eindelijk gehonoreerd. Het patent staat op naam van Scott Forstall, de senior vice-president van het besturingssysteem iOS.

Apple diende deze patentaanvraag al in 2005 in, twee jaar voordat de eerste iPhone zou verschijnen. Patent of niet, Apple maakt al vanaf het begin gretig gebruik van deze techniek om hun iPhones te ontgrendelen.

Het Amerikaanse patent- en handelsmerkbureau USPTO heeft na zes jaar eindelijk de patentaanvraag van Apple geaccepteerd. Waarom het zolang heeft geduurd is onbekend.

Voor andere telecomfabrikanten zou dit wel eens nadelig kunnen uitpakken. Nu Apple het patent bezit op deze techniek, is het mogelijk dat Apple zijn concurrenten gaat aanklagen wegens patentinbreuk. Maar tegelijkertijd is er enige voorzichtigheid geboden. Zo staat in de patentaanvraag dat de vinger van de gebruiker "een vooraf bepaald pad" moet volgen om het toestel te ontsluiten. En juist op dat punt zou Apple door rechters in het ongelijk gesteld kunnen worden.

Bij Android-toestellen werkt ontgrendelen ook met deze techniek, maar is het pad niet vooraf vastgesteld: gebruikers kunnen zelf een pad kiezen. En bij Android Honeycomb, een besturingssysteem voor tablets, moeten gebruikers een icoontje naar een ring verplaatsen.

Allemaal volgens hetzelfde sleepprincipe, maar toch net een beetje anders. Het is aannemelijk dat rechters Apple in het ongelijk zullen stellen als de elektronicafabrikant rechtszaken aanspant tegen concurrenten.