2min

We kunnen wederom een nieuw hoofdstuk toevoegen aan de soap tussen Apple en Samsung. De rechter Marina Tavassi oordeelde in een voorlopige uitspraak dat Apple de nieuwe iPhone 4S mag verkopen in Italië. Een definitieve uitspraak volgt later en zou in theorie kunnen afwijken van de voorlopige uitspraak.

Eerder deze maand kondigde de Zuid-Koreaanse telecomfabrikant Samsung al aan dat ze rechterlijke stappen zou ondernemen tegen Apple zodra de nieuwe iPhone officieel gelanceerd zou worden. Volgens de advocaten van Samsung maakt Apple zich met het nieuwe toestel schuldig aan patentinbreuk. Daarom eiste Samsung een verkoopverbod van het toestel in Italië. Samsung onderneemt dezelfde juridische stappen in Frankrijk, maar de rechter daar neemt de zaak pas in december in behandeling.

Helaas voor Samsung gaat de Italiaanse rechter niet mee in het verhaal over vermeend patentinbreuk. In een voorlopige uitspraak oordeelde Marina Tavassi dat Apple geen technologische patenten overtreedt. Daarom mag de Amerikaanse elektronicaproducent de iPhone 4S blijven verkopen in Italië.

Het gevaar voor Apple is nog niet geweken. De uitspraak van de rechter is niet bindend. Het betreft hier een zogeheten ‘preliminary hearing’, een eerste hoorzitting. De rechter heeft Samsung tot 15 november de tijd gegeven om aan te tonen dat Apple zich schuldig maakt aan patentinbreuk. Daarna zal de rechter een definitieve uitspraak doen. Het kan dus zijn dat Apple alsnog een verkoopverbod opgelegd krijgt, als Samsung met meer overtuigende argumenten komt. Voorlopig mag Apple in ieder geval de iPhone 4S verkopen aan haar Italiaanse consumenten.

De rechtszaken tussen Samsung en Apple zijn bijna niet meer te tellen. Wij bij Techzine dreigen ook het overzicht kwijt te raken. Er lopen nog rechtszaken in de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Frankrijk, Italië, Australië, Japan en in Nederland.

Het is allemaal onderdeel van de nieuwe tactiek van Samsung. Het bedrijf zegt haar gepatenteerde technologieën koste wat kost te willen verdedigen tegen bedrijven die gratis meeliften op het succes van Samsung. Apple hanteert echter exact dezelfde tactiek waardoor het aantal rechtszaken maar blijft oplopen.