2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De aandelen van Research In Motion (RIM) hebben een vrije val gemaakt. De koers van de Canadese telecomfabrikant staan momenteel op het laagste niveau in zeven jaar tijd. Zowel consumenten als beleggers hebben kennelijk weinig vertrouwen in het bedrijf.

De waarde van de aandelen daalde gisteren met ruim 4 procent naar een bedrag van 18,77 dollar per aandeel, het laagste niveau sinds maart 2004.

Volgens analisten is het niet vreemd dat RIM zich in een lastig parket bevindt. Onderzoeksbureau Canalys publiceerde eerder deze week cijfers waaruit bleek dat het marktaandeel van RIM op de smartphonemarkt in de VS daalde met negen procentpunt naar 24 procent. Wereldwijd heeft RIM een marktaandeel van nog maar 10 procent. Een jaar geleden was dat nog 15 procent.

Ook de uitstel van het nieuwe besturingssysteem BBX is niet in goede aarde gevallen bij investeerders. Medio oktober kondigde de BlackBerry-maker de komst van een nieuw besturingssysteem aan dat het huidige BlackBerry OS moet gaan vervangen. Tegelijkertijd benadrukte het bedrijf dat de ontwikkeling ervan meer tijd vergt dan aanvankelijk verwacht. De eerste smartphones en tablets die voorzien zijn van BBX zouden pas op z’n vroegst in februari op de markt komen.

RIM zegt er alles aan te doen om het vertrouwen van haar klanten en investeerders terug te winnen. Daarom heeft de telecomfabrikant onlangs een ‘SWAT-team’ in het leven geroepen om onderzoek te verrichten naar de wereldwijde netwerkstoring, die de gemoederen drie dagen lang bezighield. Daarnaast zal de onderzoeksgroep aanbevelingen in kaart brengen om dergelijke toestanden in de toekomst te vermijden.

Analist Pete Cunningham is zich bewust dat RIM enkele slechte kwartalen achter de rug heeft. Desalniettemin blijft hij optimistisch over de toekomst van het bedrijf. "Als RIM erin slaagt om samen met QNX [het bedrijf dat RIM heeft overgenomen voor de ontwikkeling van BBX] het nieuwe besturingssysteem in het eerste kwartaal, of uiterlijk aan het begin van het tweede kwartaal op de markt te brengen, dan zal het bedrijf in staat zijn om de concurrentie aan te gaan", aldus Cunningham.