1 min

Siri is momenteel het paradepaardje van de iPhone 4S van Apple. Geen enkel ander toestel beschikt over een dergelijk geavanceerd spraakherkenningsprogramma. Webwinkel Amazon heeft in september het bedrijf Yap overgenomen. Daar werkt het bedrijf aan een eigen versie van spraakherkenningssoftware.

Hoewel de overname al in september plaatsvond, is het nieuws nu pas in de openbaarheid gebracht. Amazon komt niet nadrukkelijk voor in de overnamepapieren: in plaats daarvan wordt "Yarmuth Dion" genoemd. Dit is echter een bedrijf waarvan Amazon de eigenaar is.

Yap is een klein en voor ons wellicht onbekend bedrijf dat in 2007 is opgericht. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in software waarmee het mogelijk is om gesproken woorden te converteren in tekst. Aanvankelijk richtte deze technologie zich op jongeren die veel sms-berichtjes verstuurden. Na enige tijd besloot het bedrijf om zijn focus te vergroten en zich ook toe te leggen op voicemaildiensten. Het bedrijf staakte deze dienst op 20 oktober jongstleden.

Door de introductie van de Kindle Fire is het duidelijk dat Amazon zich richt op de markt voor consumentenelektronica. Het is aannemelijk dat Amazon deze technologie in toekomstige apparaten zal integreren. Het ligt tevens voor de hand dat Amazon hiermee de strijd wil aangaan met Siri. Volgens Tricia Duryee, redacteur bij AllThingsD, is dit een correcte veronderstelling.

Zowel Amazon als Yap wilden niet reageren op het nieuws.