2min

Een onverwachte wending in de juridische strijd tussen Samsung en Apple: het Zuid-Koreaanse telecombedrijf heeft besloten om de rechtszaak tegen haar Amerikaanse concurrent af te blazen. In plaats daarvan wil het bedrijf Apple aanpakken op de mondiale markt.

Eerder maakte Samsung nog kenbaar dat het zich agressiever zal opstellen tegen degenen die zich schuldig maken aan patentinbreuk. Het Zuid-Koreaanse telecombedrijf stelde zich aanvankelijk nog passief op in juridische geschillen met haar concurrenten, omdat het toch wel inkomsten genereerde uit de orders van Apple. Nu de beslissing van Apple om vrijwel alle onderdelen elders te kopen, had Samsung er alle belang bij om zich agressiever op te stellen.

Een rechtszaak in Zuid-Korea, het land waar het hoofdkantoor van de telecomfabrikant gevestigd is, was onderdeel van deze offensieve strategie. De elektronicaproducent heeft desalniettemin besloten om deze rechtszaak een halt toe te roepen. Samsung wilde in eigen land naar de rechter stappen omdat Apple zich met de nieuwe iPhone 4S schuldig zou maken aan patentinbreuk. Maar op het laatste moment besloot het bedrijf om toch af te zien van een rechtszaak in eigen land.

Een hoge, anonieme leidinggevende manager bij Samsung komt met een opmerkelijke verklaring waarom het telecombedrijf afziet van ee rechtszaak in eigen land: "We zijn tot de conclusie gekomen dat we de juridische strijd met Apple alleen op de globale markt moeten uitvechten. Rechtszaken moeten niet gebruikt worden om meer marktaandeel te realiseren in Korea", aldus de manager.

Het besluit om in Zuid-Korea af te zien van een rechtszaak heeft geen gevolgen voor de lopende rechtszaken in andere landen. In Australië, Japan, Frankrijk en Italië zet Samsung de juridische strijd wel door en moet Apple zich tegenover de rechter verantwoorden over mogelijk patentinbreuk. Apple won eerder rechtszaken tegen Samsung waarin de Amerikanen een verkoopverbod van de Galaxy Tab 10.1 eisten. In Duitsland en Australië oordeelde de rechter dat de tablet niet verkocht mag worden.