2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De koers van het aandeel RIM lijkt geen bodem te kennen. Nadat het Canadese telecombedrijf ruiterlijk toegaf dat sommige gebruikers van de BlackBerry Bold 9900 en 9930 een bug in hun toestel hadden, zakte de koers in als een kaartenhuis.

Momenteel staat de koers op een dieptepunt. Dit is het laagste punt sinds mei 2004. De aandelen hebben dit jaar 70 procent van hun waarde verloren. Er lijkt maar één weg voor RIM en dat is neerwaarts.

Ook analisten hebben minder vertrouwen in de smartphone fabrikant. Een analist van RBC Capital Markets stelde de winstverwachting naar beneden bij. Tevens vermoedt hij dat RIM ook minder omzet zal behalen. Analisten verwachten dat RIM ook het komende kwartaal met tegenvallende cijfers op de proppen zal komen. Dat zou het derde achtereenvolgende kwartaal zijn dat de BlackBerry-maker slecht presteert.

Sinds de wereldwijde storing in het dienstennetwerk is het bedrijf er niet in geslaagd om weer op te staan. Om het allemaal nog wat erger te maken klaagden veel consumenten dat hun nieuwe BlackBerry 9900 en 9930 problemen vertonen. RIM erkend dat "een beperkt aantal gebruikers" van deze toestellen last van een bug hebben. Het bedrijf zegt zo snel mogelijk met een oplossing voor het probleem te komen.

Hoewel RIM dus druk bezig is met een oplossing ging het aandeel gisteren met 4,6 procent onderuit naar 17,36 dollar. Het vorige dieptepunt van het aandeel lag op een koers van 18,05 dollar. Gezien alle problemen rondom RIM ligt het niet voor de hand dat de koers weer snel zal gaan stijgen. De kans is groter dat we binnenkort weer opnieuw melding kunnen maken van een nieuw dieptepunt.

Er gaan steeds meer stemmen op om het bedrijf te verkopen of samen te voegen met een ander technologiebedrijf, aldus Vic Alboini van zakenbank Jaguar Financial. Hij ijvert al enige tijd om het bedrijf er weer bovenop te helpen. Daarnaast wil hij de huidige CEO’s, Jim Balsillie en Mike Lazaridis, vervangen. Hij zegt dat steeds meer investeerders zich achter zijn plannen scharen.