2min

Tags in dit artikel

, ,

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om een tablet te kopen: er ligt namelijk een prijsverlaging in het verschiet. Als gevolg van toenemende voorraden en een nieuwe generatie tablets, zullen fabrikanten de prijzen van hun producten verlagen in de hoop deze aan de man te brengen.

Het zijn weliswaar geruchten, maar de verhalen zijn wel geloofwaardig. De verkoop van tablets die op Android draaien valt lager uit dan verwacht. Hierdoor zijn de voorraden volgens onderzoeks- en adviesbureau IDC opgelopen tot 3 à 4 miljoen tablets.

Dat is te wijten aan de lancering van diverse goedkopere alternatieven op de tabletmarkt. Zo kunnen consumenten voor 199 dollar een Kindle Fire van Amazon kopen, of een Nook Tablet van Barnes & Noble voor 249 dollar. Dat is aanzienlijk goedkoper dan de tablets die Apple, Samsung en RIM aanbieden, die variëren van 400 tot 600 dollar. Richard Lee, de voorzitter van Inventec, het bedrijf dat de Nook Tablet van Barnes & Noble ontwierp, geeft aan dat 7 inch tablets goed in de smaak vallen bij consumenten.

Volgens andere bronnen in de distributieketen wachten tabletproducenten op het verschijnen van Windows 8. Zij rekenen erop dat het nieuwe besturingssysteem in het derde kwartaal van 2012 beschikbaar is. Zodra deze op de markt is zullen zij met nieuwe tablets en ontwerpen op de markt komen. Consumenten zijn volgens de bron geduldig genoeg om daarop te wachten.

Om de opgebouwde voorraden kwijt te raken voordat de nieuwe generatie tablets verschijnt, zullen fabrikanten de prijzen van tablets aanzienlijk verlagen. Het zijn vooralsnog geruchten, maar deze klinken zeer aannemelijk. Zo hebben onder meer Nokia en Samsung al aangekondigd volgend jaar een tablet op de markt te brengen die draait op het nog niet gelanceerde besturingssysteem Windows 8.