2min

Eurocommissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) maakt zich ernstig zorgen over de vele rechtszaken die zich momenteel afspelen in de IT-wereld. Hij vermoedt dat grote technologiebedrijven dat hun patenten misbruiken om de concurrentie te verstoren.

Hij zegt dit naar aanleiding van de felle juridische strijd tussen Apple en Samsung. Beide bedrijven hebben momenteel meer dan 20 rechtszaken lopen in 10 verschillende landen.

Volgens Almunia is het noodzakelijk dat de EU zich met deze kwestie bemoeit. "Standaardisatie en intellectueel eigendom zijn twee instrumenten die misbruikt kunnen worden", aldus Almunia. Hij doelt op concurrentievervalsing. Door andere technologiebedrijven met een rechtszaak te dreigen wegens het schenden van patenten, wordt innovatie in de kiem gesmoord. Tevens is het een middel om concurrenten af te schrikken en zo een groter marktaandeel voor henzelf te behalen. Beide ontwikkelingen zijn onwenselijk.

Het is de eerste keer dat de EU zich openlijk in deze discussie mengt. Eerder kondigde de Europese Commissie aan dat het een preliminair onderzoek is gestart naar de zaak tussen Apple en Samsung. In dit onderzoek wil de Commissie aan het licht brengen of Samsung de zogeheten FRAND-voorwaarden schendt en haar machtspositie op de markt misbruikt. Als er voldoende aanwijzingen en aanknopingspunten zijn, dan zal de Europese Commissie een volledig onderzoek instellen.

Om het vooronderzoek uit te voeren heeft de Europese Commissie zowel bij Apple als Samsung om inzage van diverse documenten gevraagd. Volgens eurocommissaris Almunia hebben beide technologiebedrijven tot op heden nog niet de gewenste antwoorden verstrekt.

De EU is geen tandloze waakhond als het gaat om het schenden van Europese wetgeving. De Europese Commissie kan een boete van maximaal 10 procent van de wereldwijde opbrengst opleggen aan bedrijven die de concurrentieregels aan hun laars lappen. Bij grote technologiebedrijven als Apple en Samsung zou dat aardig in de papieren kunnen lopen.