2min

Tags in dit artikel

, , ,

Nokia mag grootse verwachtingen hebben van de Lumia, maar sommige analisten zijn minder optimistisch. Zij voorspellen dat Nokia hooguit een half miljoen exemplaren zal verkopen dit jaar.

Eind oktober presenteerde Nokia vol trots twee nieuwe toestellen: de Lumia 710 en Lumia 800. Deze toestellen zouden het bedrijf opnieuw op de kaart moeten zetten. De ambities van het bedrijf zijn dan ook niet bescheiden: het Finse bedrijf wil bij de beste drie telecomproducenten ter wereld behoren.

Volgens Nokia is het aantal reserveringen om naar huis over te schrijven. "Zowel het aantal preorders als de reacties op de verkooppunten zorgen ervoor dat wij zeer positief zijn over de lancering", aldus een woordvoerder van het bedrijf over de Lumia 800.

Analisten daarentegen zijn minder optimistisch. Analist James Faucette van Pacific Crest Securities voorspelt dat Nokia hooguit 500.000 exemplaren van de Lumia 800 zal verschepen in het laatste kwartaal van 2011, misschien nog wel minder. Met de feestdagen voor de deur voorspelde Faucette eerder nog dat Nokia wel twee miljoen toestellen zou verkopen. Waarom hij zijn verwachtingen naar beneden bijstelt is onbekend.

Volgens Bloomberg daalde de koers van Nokia’s aandelen gisteren met 5,5 procent naar een slotstand 4,34 euro. Ook schrijft het persbureau dat het aandeel verder zal afnemen als Nokia er het komende jaar niet in slaagt om haar marktaandeel te vergroten.

Eerder waren analisten nog voorzichtig positief over de toekomst van Nokia vanwege de aantrekkelijke prijs, het ontwerp en het besturingssysteem Windows Phone. Maar het Finse telecombedrijf moet wel voldoende middelen uittrekken om consumenten over te halen de Lumia-toestellen te kopen.

Ook de redactie van Techzine heeft lovende woorden voor de Lumia 800. Lees daarvoor onze review over de Lumia 800.