2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het gaat de laatste dagen niet goed met de beurskoers van Groupon. Het internetbedrijf dat bekend is geworden met haar kortingsdienst, is drie weken geleden haar beursgang gemaakt met een koers van 20 dollar per aandeel. Aanvankelijk ging het Groupon voor de wind, maar de laatste dagen is het aandeel flink ingestort tot onder de oorspronkelijke openingskoers.

Groupon haalde begin november nog 700 miljoen dollar op bij de beursgang. Investeerders hadden veel vertrouwen in het jonge internetbedrijf dat in 2008 is opgericht. Google is het enige bedrijf dat een hoger bedrag ophaalde bij zijn beursgang in 2004: welgeteld 1,7 miljard dollar.

Analisten uiten hun zorgen over Groupon. Volgens hen kampt Groupon met teveel concurrenten die vergelijkbare diensten aanbieden. Daarnaast is het ophogen van het aantal aandelen vlak voor de beursgang niet in goede aarde gevallen en reageert de markt minder positief op speculatieve bedrijven.

"Het momentum is negatief gestemd en het is aannemelijk dat dat voorlopig zo blijft totdat het bedrijf iets positiefs heeft te melden", aldus analist Edward Woo van Wedbush Morgen. Volgens hem verraste de beursgang vriend en vijand doordat deze hoger uitviel dan van tevoren was ingeschat.

Deze week is de koers volledig ingezakt. Maandag verloor Groupon 10,03 procent van haar waarde. Dinsdag was de schade nog groter met een verlies van 14,8 procent. Gisteren zakte de koers met 14,2 procent naar 17,22 dollar per aandeel, 2,78 dollar lager dan de openingskoers drie weken geleden. Al met al is Groupon in vijf dagen tijd bijna éénderde van haar waarde verloren (29,81 procent). Het is te hopen voor het internetbedrijf dat het binnenkort weer de weg omhoog weet te vinden.