2min

Er bestaat nog steeds onenigheid over het downloadverbod dat aankomende woensdag in de Tweede Kamer besproken zal worden. Buma Stemra pleit, in tegenstelling tot de Consumentenbod, voor een downloadverbod.

Eerder dit jaar stelde VVD kamerlid Fred Teeven een downloadverbod voor. Dit plan wordt volgende week woensdag in de Tweede Kamer besproken. De Consumentenbond riep afgelopen donderdag de Tweede Kamer en de vakbonden op om zich principieel uit te spreken tegen een verbod op het downloaden voor privégebruik. Ook zal de thuiskopieheffing ter sprake worden gesteld. Momenteel bestaat er een heffing op lege cd’s en dvd’s waarmee artiesten worden gecompenseerd. Dit systeem is volgens de Consumentenbond ouderwets en is toe aan een modernisering. De voorstander van het downloadverbod, Buma Stemra, sprak zijn mening afgelopen vrijdag uit. Het verbod zal het mogelijk maken om websites die het auteursrecht schenden direct uit de lucht te halen. Providers kunnen hierdoor ook gedwongen worden.

"Er zijn genoeg alternatieven voor handen waar de consument makkelijk en betaalbaar legaal muziek kan beluisteren", aldus Buma Stemra. Enkele opgenoemde voorbeelden hiervan zijn iTunes, Youtube en Spotify.

Volgens Buma Stemra wordt in het voorstel van de bonden de consument extra belast. De bonden willen de heffing op cd’s en dvd’s schrappen en een heffing van vijf euro op MP3-spelers en harddiskrecorders. Op deze manier kan er jaarlijks 30 miljoen euro worden opgehaald voor artiesten. De meeste tegenstanders van het downloadverbod wijzen erop dat als er genoeg legaal aanbod is tegen een redelijke prijs, de illegale downloadsites automatisch zullen verdwijnen. Met de komst van eerder genoemde diensten gaat dit de goede kant op. Ook Google lijkt binnenkort met een wereldwijde muziekdienst te komen.