1 min

Het nieuws rondom het gebruik van Carrier IQ lijkt voorlopig nog geen einde te kennen, nu ook verschillende fabrikanten van smartphones en Carrier IQ zelf een aanklacht aan hun broek hebben hangen.

Zo zijn Apple, HTC, Samsung, Motorola, AT&T, Sprint, T-Mobile en Carrier IQ zelf in Delaware aangeklaagd wegens inbreuk op diverse wetten op het gebied van privacy. Door het gebruik van Carrier IQ software op smartphones kunnen providers, middels deze software, de nodige informatie loggen over het gebruik van het toestel. Volgens de aanklacht schenden de fabrikanten en providers hiermee de privacy van ruim 150 miljoen mobiele gebruikers.

Eind vorige maand kwam Carrier IQ in het nieuws nadat een blogger de software op een Android-toestel vond en liet zien dat dit allerlei informatie over je gebruik met een mobiele telefoon bijhoudt. Later werd er ook op andere toestellen deze software gevonden. Waar andere betrokken fabrikanten beweren dat zij niets met de zaak te maken hebben, heeft Apple wel erkent dat zij in het verleden beperkt gebruik heeft gemaakt van deze software.

Carrier IQ benadrukte al verschillende malen dat zij dan wel de software maken maar de providers de software installeren. In Nederland hebben KPN, Vodafone en T-Mobile verklaard dat zij geen gebruik zouden maken van de software. Uit het naar buiten gekomen nieuws blijkt gelukkig dan ook dat de software vooral in de Verenigde Staten geïnstalleerd blijkt te zijn.