1 min

Tags in dit artikel

, , ,

International Business Machines (IBM) ontspringt de dans. De Europese Commissie heeft besloten om een onderzoek naar concurrentievervalsing op de mainframemarkt te staken. Hierdoor krijgt het Amerikaanse technologiebedrijf geen boete aan zijn broek.

IBM heeft beloofd om onder redelijke marktvoorwaarden extra onderdelen en technische informatie over mainframes op korte termijn beschikbaar te stellen aan concurrenten. Daarop besloot de Europese Commissie, die onderzoek verrichtte naar mogelijke concurrentievervalsing, IBM het voordeel van de twijfel te geven en het onderzoek te staken.

IBM werd ervan beticht technische informatie en onderdelen achter te houden waardoor concurrenten onmogelijk konden concurreren met de servicetak van het bedrijf. De vice-president van de Europese Commissie zegt "verheugd" te zijn dat de partijen zo snel tot een oplossing zijn gekomen.

De Europese Commissie verrichtte eveneens onderzoek naar het Amerikaanse T3 en het Franse TurboHercules. De Commissie sloot deze zaken echter al in september af. Als een partij schuldig wordt bevonden van concurrentievervalsing, riskeren ze een boete van maximaal 10 procent van de gehele jaaropbrengst. Dat had dus flink in de papieren kunnen lopen voor IBM, maar gelukkig is het uiteindelijk met een sisser afgelopen.