2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een slimme, maar wel stiekeme methode van Nokia en Microsoft om de Lumia 800 de hemel in te prijzen. Beide bedrijven hebben op verschillende websites, die een minder positieve review over de Lumia 800 hebben geschreven, reacties achtergelaten om het imago van het toestel op te vijzelen.

Als een telefoonfabrikant een nieuwe smartphone op de markt brengt, wil het vanzelfsprekend dat iedereen het toestel geweldig vindt en er positief over schrijft. Niet iedere redacteur is echter altijd even enthousiast over de laatste release en neemt dan ook geen blad voor de mond om zijn mening te verkondigen.

Sinds het lanceren van de Lumia 800 zijn er gevallen gesignaleerd waaruit blijkt dat medewerkers van zowel Nokia als Microsoft berichten achterlaten om de negatieve kanten van de recensie te bagatelliseren.

Zo schreef de redacteur van een Indiase techwebsite een review over de Lumia 800 die enkel gebaseerd was op de technische specificaties van het toestel. In zijn conclusie was hij nogal negatief over het toestel, dat in zijn ogen geen enkele kans maakt om te concurreren met de iPhone van Apple. "Als we de Lumia 800 vergelijken met de iPhone, dan kunnen we het eerste toestel beter een noPhone noemen", aldus de redacteur.

Een van de reacties bij het artikel luidde: "Wat een verschrikkelijk slechte review!! Het is een van de beste telefoons die beschikbaar is, de iPhone is stom vergeleken met dit toestel. Waarschijnlijk dat iemand je voor deze recensie betaalt….gefeliciteerd."

Een oplettende lezer achterhaalde het ip-adres van de persoon die deze reactie schreef en ontdekte dat deze aan Nokia toebehoort. Een andere reactie bleek afkomstig te zijn van een ip-adres dat gekoppeld is aan Microsoft. Nu betekent dit niet meteen dat het een strategie is van Microsoft of Nokia om over positieve reacties achter te laten, uiteindelijk werken er tienduizenden mensen bij beide bedrijven die ook op eigen houtje kunnen handelen. Het is in elk geval alles behalve handig als je werknemers dit doen en het komt uit.

Techzine heeft onlangs een review geschreven over de Nokia Lumia 800, waarbij alle plus- en minpunten aan bod komen. Deze kun je op deze pagina nalezen.