2min

De reden waarom iTunes Match, de nieuwste digitale dienst van Apple, nog niet beschikbaar is in Nederland komt doordat Apple nog in onderhandelingen is met belangenorganisatie Buma/Stemra. Ondanks dat de gesprekken goed verlopen, is het op dit moment moeilijk te zeggen wanneer de dienst wel in ons land beschikbaar zal zijn.

Dat zegt woordvoerder Bas Erlings van Buma/Stemra. Vorige week rolde Apple deze dienst in verschillende Europese landen uit, waaronder Frankrijk, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De dienst zal naar alle waarschijnlijkheid ook in ons land beschikbaar komen, de vraag is alleen wanneer.

Half november lanceerde Apple iTunes Match in de VS. iTunes Match kijkt welke nummers in je muziekcollectie beschikbaar zijn. Als een muzieknummer uit je collectie overeenkomt met de database van Apple, wordt dit nummer automatisch aan je iCloud toegevoegd. Aangezien de database meer dan 20 miljoen nummers kent, is de kans zeer klein dat je nummer niet met de iCloud gesynchroniseerd kan worden. Mocht een nummer desondanks niet in de iTunes Store voorkomen, dan wordt dit nummer naar je cloud geüpload. Gebruikers kunnen maximaal 25.000 nummers uploaden naar hun iCloud. Eenmaal geüpload, dan kunnen deze nummers eenvoudig met al je Apple-apparaten gedeeld worden. De dienst kost in de VS 25 dollar per jaar. Hier in Europa betalen gebruikers 25 euro per jaar voor het gebruik van iTunes Match.

De reden waarom iTunes Match nog niet in Nederland beschikbaar is, komt doordat de onderhandelingen tussen Apple en Buma/Stemra nog in volle gang zijn. Buma/Stemra vertegenwoordigt muzikanten, tekstschrijvers, componisten en platenmaatschappijen. Iedere partij krijgt een vergoeding voor het gebruik van zijn of haar werk. Omdat Appple de auteurslicenties per land moet regelen, vergt dit proces meer tijd dan in de VS. Woordvoerder Erlings verwacht dat Nederland bij de volgende release aan de beurt is.