2min

Microsoft wil voor eens en altijd een einde maken aan het juridische geschil met Novell. Het Amerikaanse software- en computerbedrijf heeft de rechter gevraagd om de hele zaak te seponeren.

De rechtszaak tussen Microsoft en Novell gaat terug naar het jaar 2004. Toen sleepte Novell Microsoft voor de rechter omdat het willens en wetens de verkoop van WordPerfect en andere Office regelateerde applicaties van Novell heeft weten te onderdrukken door het besturingssysteem Windows 95 later op de markt te brengen. Daardoor heeft het bedrijf een grote financiële schade opgelopen en eiste daarom 500 miljoen tot 1,2 miljard dollar aan schadevergoeding.

Microsoft heeft altijd gezegd dat het uitstellen van Windows 95 niet bedoeld was om Novell schade toe te brengen. Oud-topman Bill Gates getuigde onlangs dat WordPerfect ervoor zorgde dat het besturingssysteem vastliep door het tekstverwerkingsprogramma van Novell. Het bleek niet mogelijk om de technische problemen op te lossen zonder nog meer vertraging op te lopen. Bovendien was Microsoft niet op de hoogte van deze ontwikkelingen, omdat Novell nooit bij Microsoft heeft aangeklopt met deze problemen, aldus Bill Gates in zijn verklaring tegenover de rechtbank.

Vorige week moest de jury een uitspraak doen in deze rechtszaak. Elf van de twaalf leden achtten Microsoft schuldig aan concurrentievervalsing, maar één jurylid was na drie dagen beraadslagen nog steeds niet overtuigd van de schuld van Microsoft. Omdat unanimiteit vereist is, kon de rechter niet anders dan de rechtszaak te staken. Daarop verzocht Novell om een nieuwe rechtszaak. Daar wil Microsoft nu een stokje voor steken door een sepot aan te vragen. Het bedrijf beweert dat Novell in juridische zin tekort is geschoten bij het presenteren van het bewijsmateriaal. Om die reden is seponering van de rechtszaak op z’n plaats.

Naar verwachting zal Microsoft volgend jaar op 13 januari het verzoek indienen bij de rechter. Novell heeft niet gereageerd op het voornemen van Microsoft.