2min

Tags in dit artikel

, , ,

Makkelijk kan Apple zich een hoop pijn en ellende besparen en tegelijkertijd bakken met geld verdienen door een deal te sluiten met Samsung. Patentdeskundige Kevin Rivette denkt dat Apple 10 dollar van het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf kan vragen voor ieder Android-toestel dat het bedrijf verkoopt. Niet alleen creëert Apple zodoende een nieuwe inkomstenbron, maar bespaart het eveneens geld uit, doordat het niet langer peperdure advocaten hoeft te betalen in de rechtszaken tegen Samsung.

Dat zegt Rivette in een interview met Bloomberg. In plaats van geld in een bodemloze put te gooien kan Apple beter afspraken maken met Samsung over het verstrekken van licenties.

Steve Jobs vertelde zijn biograaf vlak voor zijn overlijden dat hij onder geen beding afspraken wilde maken met Android-fabrikanten en dat hij bereid was om Android "te vernietigen". Nu Tim Cook aan het roer staat, biedt dit volgens Rivette mogelijkheden om tot afspraken te komen met telecomfabrikanten die Android op hun toestellen installeren. Hij legt het uit aan de hand van de volgende metafoor: "Het is als een dam. Gebruiken ze hun patenten om concurrenten buiten te sluiten, dan is dat alsof je stenen in een rivier legt. De stroom zoekt wel een weg eromheen. Zou het niet beter zijn om te bepalen waar het water langs gaat?"

De juridische strijd tussen Apple en Samsung is al geruime tijd gaande, en het einde lijkt voorlopig ook nog niet in zicht. Volgens Rivette zou het nog wel eens jaren kunnen duren voordat de partijen tot afspraken komen.

Rivette suggereert dat het voor zowel Apple als Samsung zinvoller zou zijn om een "ecosysteem" te bouwen waar beide partijen mee kunnen leven. Daarvoor moeten Apple en Samsung om de onderhandelingstafel gaan zitten en en afspraken maken over het gebruik van patenten die in handen zijn van Apple. Een bedrag van 10 dollar voor ieder Android-toestel dat Samsung verkoopt vindt hij een reëel bedrag. Daarnaast zou Apple bijvoorbeeld een korting kunnen afdwingen op componenten die het Zuid-Koreaanse bedrijf voor diverse producten van Apple levert.