2min

Tags in dit artikel

, ,

Weliswaar daalden de verkoopcijfers van het aantal computers in het vierde kwartaal van 2011, maar over het hele jaar bekeken zijn er meer PC’s verkocht dan in 2010. In totaal gingen er ruim 352 miljoen personal computers over de toonbank.

De eerste twee kwartalen kenden een positieve groei. Dat veranderde in de tweede helft van het jaar. In augustus meldde Gartner dat verkoopcijfers van PC’s en laptops in Europa waren ingestort. In deze periode werden welgeteld 12,7 miljoen PC’s minder verkocht dan dezelfde periode in 2010.

Niet alleen in Europa, maar ook wereldwijd vielen de verkoopcijfers de lager uit dan verwacht. In het laatste kwartaal van 2011 daalde de computerverkoop met 1,4 procent naar 92,2 miljoen. Volgens de onderzoekers is dit te wijten aan de tegenvallende verkoopcijfers van de feestdagen en de wereldwijde onzekere economische situatie. De voorspelling dat de Amerikaanse economie weer zou aantrekken wist consumenten niet over de streep te trekken om een nieuwe PC aan te schaffen.

Dit ging vooral ten koste van computerfabrikanten Acer en HP, die respectievelijk 18,4 procent en 16,2 procent minder computers verkochten in het laatste kwartaal. Lenovo daarentegen wist 23 procent meer computers te verkopen. Ook Asus verkocht 20,5 procent meer PC’s het vierde kwartaal.

Positief lichtpuntje is dat over de gehele linie wel meer computers zijn verkocht het afgelopen jaar. In 2010 gingen er welgeteld 350,9 miljoen PC’s over de toonbank. Vorig jaar stegen de verkoopaantallen met 0,5 procent naar 352,8 miljoen. Dit is tegen de verwachting van marktanalisten in: zij voorspelden dat de wereldwijde verkoop met 1 procent zou afnemen in 2011.

Microsoft kwam vandaag met een winstwaarschuwing. Volgens het computer- en softwarebedrijf vallen de verkoopcijfers van zijn computers in het vierde kwartaal lager uit dan de verwachte 1 procent. De overstroming in Thailand en andere delen van Azië en de populariteit van smartphones en tablets zijn de grote boosdoeners voor dit resultaat aldus Microsoft.