1 min

Tags in dit artikel

, ,

De 24-jarige Bradley Manning zal binnenkort voor de krijgsraad moeten verschijnen nadat bekend werd dat hij een groot aantal belangrijke documenten had doorgespeeld aan de website WikiLeaks. Hiermee zou Manning zich schuldig hebben gemaakt aan landverraad.

Tijdens zijn stationering in Irak had Manning vrije toegang tot een groot aantal vertrouwelijke documenten. Manning zou ruim 700.000 van deze militaire en diplomatieke documenten gelekt hebben aan WikiLeaks. De militair liep echter tegen de lamp en werd in mei 2010 gearresteerd nadat een hacker hem op het spoor kwam en de Amerikaanse overheid tipte. Sindsdien zit de militair in voorarrest.

Afgelopen week heeft luitenant-kolonel Paul Almanza de aanbeveling uitgesproken om Manning voor de krijgsraad te laten verschijnen wegens landverraad. Dit deed Almanza na een zes dagen durende hoorzitting over de zaak. De definitieve beslissing ligt echter bij de mensen met een hoge functie bij de militaire justitie van de VS.

Manning gaat waarschijnlijk geen rooskleurige toekomst tegemoet. In de documenten die hij lekte viel bijvoorbeeld te lezen hoe bepaalde Amerikaanse diplomaten echt over bepaalde landen en situaties dachten. Zoals je zal begrijpen liggen deze kwesties nogal gevoelig en het lekken van WikiLeaks zorgde dus voor behoorlijk wat spanningen tussen de Verenigde Staten en verschillende landen. Volgens de Verenigde Staten zouden de acties van Manning zelfs militaire in Afghanistan in levensgevaar hebben gebracht. De maximumstraf die Manning kan krijgen is de doodstraf.