1 min

Apple heeft onder druk van activisten uit verschillende landen een rapport beschikbaar gemaakt over de werkomstandigheden bij de verschillende leveranciers van het bedrijf. Eerder waren er klachten bij de productie van de iPhone. De werknemers zouden onder een veel te hoge druk moeten presteren en verschillende mensen pleegde al eens zelfmoord.

In het rapport zijn 27 pagina’s gewijd aan de omstandigheden waaronder het personeel moet werken. Daarbij is een lijst van 156 leveranciers vrijgegeven.

Uit de 229 onderzoeken die in het rapport zijn verwerkt blijkt dat zwangere vrouwen en mensen met een medische aandoening gewoon aan het werk worden gezet. In 112 Fabrieken wordt niet zorgvuldig omgegaan met chemische stoffen en gevaarlijke stoffen worden verkeerd behandeld en opgeslagen. Apple heeft laten weten stappen te ondernemen om dit in de toekomst te voorkomen. Hiervoor hebben ze de hulp van een onafhankelijk bedrijf ingeroepen die een analyse gaat maken. Vervolgens zal Apple de leveranciers dwingen de arbeidsomstandigheden aan te passen.

In het verleden is gebleken dat voornamelijk de productie van de iPhone veel stress oplevert bij de werknemers. Wellicht heeft dit te maken met de grote aantallen die in korte tijd moeten worden gemaakt. Er hebben zelfs zelfmoorden plaatsgevonden onder de arbeiders die in een iPhone fabriek werkte. In 2009 pleegde een werknemer zelfmoord omdat deze een prototype van de iPhone was kwijtgeraakt.