3min

Zojuist heeft er een persconferentie plaatsgevonden van RIM, waarin de nieuwe CEO werd gepresenteerd en er ruimte was om vragen te stellen. Een van de logische vragen; hoe RIM de komende tijd verder gaat en of er nog dingen drastisch gaan veranderen? De conclusie: RIM gaat op dezelfde voet verder maar gaat zich meer richten op de consument en op de low-end smartphones.

Thorsten Heins, de nieuwe CEO van RIM, is sinds december 2007 werkzaam voor het bedrijf als COO en nu dus als CEO. RIM heeft er dus voor gekozen om niet een nieuwe man binnen te halen van buitenaf maar om intern iemand te promoveren om het bedrijf weer op de rails te krijgen. Het afgelopen jaar was namelijk alles behalve goed voor RIM, het verloor meer dan de helft van zijn waarde op de beurs, het grote succes van de Blackberry Playbook bleef uit en het marktaandeel nam wereldwijd af.

Tijd voor drastische veranderingen zou je zeggen, maar dat valt allemaal reuze mee. De nieuwe CEO heeft aangegeven dat er niets drastisch gaat veranderen. Wel zal RIM zich meer gaan focussen op de consument en zal er ook een nieuwe marketingpersoon worden aangetrokken die duidelijker de producten van RIM moet gaan communiceren richting de deze consument. Vooral op de Amerikaanse markt moet het beter, aldus Thorsten. Ook ziet hij mogelijkheden voor mensen die nog moeten overstappen van een featurephone naar een smartphone. Volgens hem kiezen deze mensen sneller voor een instapmodel (low-end) dan voor een high-end smartphone.

Verder gaf Thorsten aan dat hij van plan is om de processen binnen het bedrijf verder te stroomlijnen en te zorgen dat de organisatie zich niet langer als een startup gedraagt. Volgens hem deed RIM dat toen hij in december 2007 bij het bedrijf in dienst kwam. Of de organisatie zich op dit moment ook nog gedraagt als een startup liet hij niet los. Wel dat ze nog steeds bezig zijn om processen verder te stroomlijnen.

Ook deed hij uitspraken over de hardware en de software van RIM. Hij ziet deze niet los van elkaar maar als één netwerk of bundel. We hoeven dus geen Blackberry’s van RIM te verwachten met Android of Windows Phone. Het bedrijf blijft bij zijn eigen hardware en software. Wel staat hij open om het QNX besturingssysteem te licenseren aan derden partijen maar de focus ligt op de eigen producten.

Ook deed Thorsten nog enkele uitspraken waarbij onze wenkbrauwen toch enigszins omhoog gingen. Zo zei hij dat hij "alle verwachtingen zal overtreffen" en in een zeer recente video zei hij: "Ik kan niet wachten tot ik Blackberry 10 kan bekijken". Blackberry 10 is het nieuwe mobiele besturingssysteem van RIM, waarop alle nieuwe Blackberry smartphones vanaf eind dit jaar gaan draaien. Dit zal deels gebaseerd zijn op QNX maar verder erg webgebaseerd zijn. Blackberry 10 is dus een mega factor voor het succes van het bedrijf, je zou verwachten dat hij Blackberry 10 al heeft gezien, als CEO zijnde. Voor RIM is het te hopen dat hij hier bedoelde: "Ik kan niet wachten om Blackberry 10 te zien als het volledig klaar is".