2min

Tags in dit artikel

, , , , , , , ,

De verkopen van PC’s in West-Europa daalt gestaag, al vier kwartalen achter elkaar gaan de cijfers achteruit. In het vierde kwartaal van 2011 daalden de cijfers met 16 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010. Er werden in totaal 58,5 miljoen systemen verscheept in 2011, wat ten opzichte van 2010 eveneens een daling van 16 procent oplevert. De cijfers zijn afkomstig van onderzoeksbureau Gartner.

In het Verenigd Koninkrijk is het inmiddels al het vijfde kwartaal op rij waarin de verkopen dalen, maar het afgelopen kwartaal ook direct om de grootste afname. De markt kromp met 2 miljoen stuks in vergelijking met 2010. In Frankrijk staan de zaken er nog slechts voor, de PC-markt kromp daar al zes kwartalen op rij. in vergelijking met 2010 was de daling aldaar echter een stukje lager; 12 procent.

HP is in West-Europa nog altijd verantwoordelijk voor het grootst aantal verkochte PC’s, het bedrijf liep zelfs uit op de directe concurrent, Acer. Het laatstgenoemde bedrijf zag haar verkopen in een vrije val terecht komen, in vergelijking met Q4 van 2010 verkocht het bedrijf maar liefst 46,1 procent minder systemen. HP zag haar verkopen met 15,7 procent verlaagd worden.

Niet elk bedrijf ondervindt problemen, Apple heeft een grote groei doorgemaakt in West-Europa. In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk verkocht het bedrijf uit Cupertino respectievelijk 17,2 en 15,3 procent meer in het afgelopen kwartaal. In deze cijfers is het succes van de iPad niet meegerekend. Asus zag haar aandeel in het Verenigd Koninkrijk dalen, maar in Frankrijk stegen de verkopen in Q4 juist met 17,4 procent.