2min

De CEO van Nokia, Stephan Elop, heeft in een interview op het Mobile World Congress laten weten dat er geen plannen zijn voor een overname van Nokia door Microsoft of een fusie. Hier is volgens Elop ook nooit sprake van geweest, Elop verwacht dat het gewoon blijft bij een samenwerking.

Nokia en Microsoft maakte vorig jaar februari bekend dat ze een joint venture aangingen om Windows Phone smartphones aan te gaan bieden. Intussen zijn er vier Nokia Lumia telefoons verschenen of aangekondigd met Windows Phone, de Lumia 800, Lumia 710, Lumia 900 en Lumia 610. Sinds de aankondiging van deze samenwerking is er ook speculatie over een mogelijke overname van Nokia door Microsoft, maar tot op heden is dit altijd ontkend door beide bedrijven.

De speculaties komen vooral door de huidige CEO van Nokia, Stephan Elop, voorheen werkzaam was bij Microsoft. Hij kent het Amerikaanse bedrijf erg goed en ook de mensen die aan het roer staan bij Microsoft.

Ondanks de goede samenwerking en het feit dat bepaalde aspecten van Nokia erg interessant kunnen zijn voor Microsoft en vice versa, zijn er geen plannen om de samenwerking verder te verdiepen, aldus Elop.

Elop stelt dat Nokia ook nog veel niet smartphone activiteiten heeft die niets met Microsoft te maken hebben. "Ongeveer de helft van onze business is in producten en markten waar Microsoft zich niet op focust omdat het niet in hun strategie past.", aldus Elop.

Verder zegt Elop over de Lumia 610, een smartphone met een adviesprijs van 189 euro, dat dit de uitkomst is van de goede samenwerking tussen Nokia, Microsoft en Qualcomm. De chipmaker uit San Diego heeft voor de Nokia Lumia 610 een speciale chip ontwikkeld die goedkoop is en slechts een kwart van het geheugen nodig heeft (256 MB) dan andere chips maar toch dezelfde prestaties kan leveren. Door deze goedkope chip is Nokia in staat om de Lumia 610 30 procent goedkoper aan te bieden dan de Nokia 710.