2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Nederlandse telecomoperators hebben in 2011 gezamenlijk een omzet gemaakt van 6,07 miljard euro. Dit is 3,8 procent minder dan in 2010. Het is de eerste keer dat er een duidelijke daling van de omzet zichtbaar is, in 2010 was er ook sprake van een daling, toen echter maar 0,4 procent.

De daling is vooral te danken aan de verplichte tariefsverlagingen voor spraak. Ook toenemende concurrentie en de huidige economische situatie spelen een rol. Het is ook de eerste keer dat de omzet uit sms-berichten terugliep, consumenten gebruiken steeds vaker alternatieve messaging-diensten zoals Whatsapp. Ondanks de groei in mobiel internet, kon de daling niet gecompenseerd worden.

KPN zag de omzet dalen met 7,4 procent, T-Mobile met 2,8 procent en Vodafone wist als enige te profiteren het afgelopen jaar, daar steeg de omzet met 1,3 procent. Alle drie de providers voerde vorig jaar zomer prijsverhogingen door.

In totaal zijn er in Nederland ongeveer 21 miljoen actieve simkaarten, daarvan is 47 procent van KPN, waarmee KPN de grootste telecomoperator van Nederland is, wel zag KPN dit aantal ook licht dalen. Vodafone wist een groei te realiseren en bezet de tweede plek met een marktaandeel van 28 procent, op de voet gevolgd door T-Mobile met een marktaandeel van 25 procent.

Voor de toekomst verwacht Telecompaper betere tijden voor de telecomoperators. In 2012 wordt nog een daling van 0,5 tot 1 procent verwacht, maar in de periode 2012-2016 zal de omzet met gemiddeld 0,7 procent per jaar groeien tot 6,3 miljard in 2016. Als reden geeft het onderzoeksbureau nieuwe strengere tariefregulering voor mobiele gespreksafgifte en roaming. Ook zullen providers met hun prijzen in moeten spelen op de veranderende markt. Mobiele data zal centraal komen te staan in het gedrag van consumenten.