2min

Tags in dit artikel

, ,

Android-ontwikkelaars die gebruik maken van derden als PayPall voor betalingen binnen Android-applicaties moeten dit in de toekomst gaan aanpassen. In Google’s regels voor de Android Market staat dat ontwikkelaars in principe enkel gebruik mogen maken van Google’s eigen betaaldienst genaamd Wallet. Applicaties die niet voldoen aan deze regel zullen uit de markt voor Android-applicaties worden verwijderd. Volgens Google is deze regeling al langer in werking gesteld en zijn er al diverse applicaties uit de Market verwijderd.

Google wil met deze stap niet alleen zorgen dat alle betalingen enkel via het bedrijf uit Mountain View lopen, wat natuurlijk voordelig is voor de zoekgigant. Het is tevens de bedoeling om te zorgen dat betalingsprocessen eenvoudiger worden voor de Android-gebruikers. Zij hoeven immers enkel gewend te raken aan één service, in plaats van een veelvoud hiervan. Daarnaast betekent deze stap dat de community van Google Wallet aanzienlijk zal groeien.

De maatregel van Google is overigens niet uniek, ook Apple gebruikt een eigen dienst om gebruikers binnen applicaties aankopen te laten doen. Het verschil tussen Apple en Google is dat de laatstgenoemde wel toestaat dat onder andere fysieke goederen via andere diensten betaald kunnen worden, zo mag Amazon bijvoorbeeld betalingen zelf regelen. Daarnaast hebben Android-ontwikkelaars uiteraard ook de keus om hun applicatie te laten verwijderen uit de Market, maar deze via andere kanalen te distribuëren.

Google Wallet is een betaaldienst die saldo verkrijgt via de creditcard van gebruikers, of giftcards zoals we die ook kennen van de App Store van Apple. De dienst kwam onlangs nog in opspraak doordat deze eenvoudig bleek te hacken waarna allerlei privacy-gevoelige gegevens verkregen konden worden.

Update:
Google heeft gereageerd op de eerste berichtgeving. In eerste instantie werd aangenomen dat deze regels pas onlangs in werking zijn gesteld. Google zou de regels echter al langer hanteren. Het artikel is hierop aangepast.