2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een onderzoek van IDC wijst uit dat Google’s mobiele besturingssysteem Android binnen uiterlijk vier jaar het grootste zal zijn op de tablet-markt. Apple moest de Android-competitie reeds voor laten gaan op de markt voor smartphones.

Vooralsnog heeft Android nog flink wat inhaalwerk te verrichten voordat het zo ver is. Afgelopen week gaven zowel Google als Samsung nog aan dat de bedrijven niet tevreden zijn met de verkopen van tablets, echter zien zij wel een positieve toekomst voor Android op tablets. De eerste tekenen van een inhaalrace zijn overigens al waargenomen, Apple’s marktaandeel zakte in het vierde kwartaal van 2011 aanzienlijk, maar dit zal ook deels komen door de komst van de nieuwe iPad. Echter zal de groei van Android doorzetten ten koste van iOS, zo verwacht IDC.

Apple zal volgens IDC wel nog erg lang de leiding blijven behouden wanneer er gekeken wordt naar welk bedrijf het meeste tablets weet te verkopen. Dit komt doordat er een groot aantal fabrikanten van Android-tablets zijn die allen een deel van de taart zullen opeisen.

Het is opvallend te noemen dat IDC weinig rekening houdt met een eventuele opkomst van Windows 8. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft zal eind dit jaar haar opwachting maken en is ook geschikt voor tablets. IDC verwacht dat in 2016 slechts 2,7 miljoen tablets verkocht worden met een besturingssysteem anders dan Android of iOS en daar moet Windows 8 dus onder vallen. Dit lijkt echter onwaarschijnlijk gezien de grote interesse voor Windows 8 bij fabrikanten.