1 min

De Fair Trade Commission (FTC), de Zuid-Koreaanse concurrentiewaakhond, heeft Samsung een boete van 355.000 dollar opgelegd. Samen met een aantal andere operators maakte het technologiebedrijf onderdeel uit van een illegaal kartel dat onderling prijsafspraken maakte.

Om de zaak nog erger te maken maakte Samsung zich bovendien schuldig aan het belemmeren van het onderzoek naar deze kwestie. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft willens en wetens bewijsmateriaal vernietigd en het onderzoek gemanipuleerd. Zo moest het beveiligingspersoneel van Samsung de onderzoekers van het FTC tegenhouden terwijl medewerkers het belastende bewijs vernietigde en kantoren ontruimden. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het onderzoek van de FTC.

Hiervoor krijgt Samsung een boete opgelegd van omgerekend 355.000 dollar. Deze boete valt in het niet als je de boetebedragen van vorige week vergelijkt. Toen deelde de FTC ook al fikse boetes uit aan onder meer Samsung, LG en diverse mobiele operators. Zij hielden de prijzen van smartphones kunstmatig hoog om nog meer geld uit de zakken van consumenten te kloppen. Gezamenlijk moesten de partijen een bedrag van 40 miljoen dollar betalen. Waarvan Samsung 12 miljoen dollar voor haar rekening moet nemen.