Abonneer je gratis op Techzine!

De strijd om wie in de toekomst de nieuwe simkaartstandaard mag leveren gaat door tot het laatste moment. Nokia weigert essentiële patenten te licenseren aan Apple als het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) kiest voor Apple’s voorstel voor een nano-sim-standaard. Het Finse smartphonebedrijf probeert hiermee de stemming, die vandaag plaatsvindt, te beïnvloeden.

Sinds vorige week woedt er publiekelijk een felle strijd tussen een consortium bestaande uit Nokia, Motorola en RIM enerzijds en Apple anderzijds over wie straks de nieuwe simkaartstandaard mag leveren. Beide partijen hebben een eigen versie van de nano-simkaart ontworpen: een simkaart die éénderde kleiner en dunner is dan de huidige micro-simkaart.

Om de spanning van de verkiezing uit de lucht te halen, bood Apple deze week aan om licenties voor de nano-simkaart gratis ter beschikking te stellen. Daarop haalde Nokia hard uit naar Apple door te stellen dat het niets meer dan een truc was "het intellectuele eigendom van anderen te ontwaarden". Daarnaast zou het Amerikaanse technologiebedrijf volgens Nokia niet beschikken over essentiële patenten voor de techniek achter de nano-sim.

In een laatste poging om de stemming te beïnvloeden zegt Nokia dat het geen licenties voor essentiële patenten aan Apple zal afstaan als de nano-simkaart van dat bedrijf tot de nieuwe standaard wordt verkozen. Volgens het Finse bedrijf voldoet de nano-simkaart van Apple niet aan de technische vereisten die het ETSI stelt en zou deze "inferieur" zijn in verhouding tot de standaard die Nokia en haar kompanen voorstelt. "Daardoor lopen de kosten onnodig hoog op voor mobiele telefoons", aldus Nokia in een persverklaring.

"We zijn van mening dat Apple het standaardisatieproces misbruikt om haar eigen oplossing aan te bieden aan de industrie en ETSI gebruikt om haar eigen stempel op het voorstel te drukken, in plaats van de gebruikelijke principes en praktijken te volgen", aldus Henry Tirri, de Chief Technology Officier (CTO) bij Nokia.

De vraag is of Nokia hiermee wegkomt. Volgens de zogeheten FRAND-voorwaarden is Nokia verplicht om essentiële patenten tegen een eerlijk en redelijk tarief, zonder discriminatie aan te bieden aan andere partijen. De Finse smartphonefabrikant zegt dat deze beslissing geen impact heeft op de afspraken die zijn vastgelegd in de FRAND-voorwaarden.

De stemming over de nieuwe simkaartstandaard zal later vandaag plaatsvinden en dus ongetwijfeld een vervolg krijgen.