2min

Reissite TripAdvisor heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over concurrentievervalsing door Google. Volgens het bedrijf verziekt Google de reizigersmarkt voor aanbieders en consumenten door "anticompetitieve en oneerlijke praktijken". De Europese Commissie moet een halt toeroepen aan deze gang van zaken, zo verzoekt TripAdvisor.

"Wij hopen dat de Europese Commissie onmiddellijk corrigerende maatregelen treft om een gezonde en competitieve online omgeving te verzekeren dat innovatie over het gehele internet bevorderd wordt", laat TripAdvisor in een persverklaring weten. Het bedrijf wilde niet nader ingaan op de precieze formulering van de aanklacht.

TripAdvisor is niet het eerste bedrijf dat een aanklacht indient tegen Google wegens concurrentievervalsing. Eerder beklaagden onder meer Microsoft en de Franse zoekmachine 1plusV zich al bij de Europese Commissie. Volgens hen maakt het internetbedrijf zich schuldig aan het manipuleren van de zoekresultaten, machtsmisbruik en anticompetitief gedrag. Vorige week voegde de reisorganisatie Expedia zich bij deze groep.

Google zegt de aanklacht van TripAdvisor nog niet onder ogen te hebben gehad. Het bedrijf achter de populaire zoekmachine laat in een reactie weten alle medewerking met de Europese Commissie voort te zetten, omdat er altijd ruimte voor verbetering is. Joaquin Almunia, Eurocommissaris van Mededingingszaken, zal binnenkort beslissen om al dan niet een onderzoek in te stellen naar de vermeende concurrentievervalsende praktijken van Google.

Momenteel verricht de Europese Commissie al een onderzoek naar de nieuwe privacyvoorwaarden van Google. Eén van de belangrijkste kritiekpunten is dat Google alle data kan combineren voor al haar diensten. Tevens is onduidelijk welke informatie Google precies verzamelt, wat het met deze gegevens doet, hoelang het internetbedrijf de data bewaart, of deze informatie gelinkt kan worden aan de identiteit van een gebruiker en wat de juridische grondslag is. Daarom verzocht de Commission Nationale de l’Informatique en des Libertes (CNIL), de Franse variant van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), Google onlangs om antwoord te geven op deze vragen.