2min

Tags in dit artikel

, ,

Na een juridische strijd die maar liefst 7 jaar heeft voortgewoed mag Google eindelijk de naam van haar e-maildienst Gmail voeren in Duitsland. Dat komt doordat de naam Gmail in het bezit was van een ondernemer die weigerde om Google deze naam te laten gebruiken. De Duitse rechtbank heeft Google na vele jaren uiteindelijk in het gelijk gesteld.

Duitse internetters die een e-mailaccount bij Google in Duitsland wilden openen, moesten genoegen nemen met een e-mailadres dat eindigde op @googlemail.com. Dat komt doordat de merknaam Gmail in handen was van de Duitse zakenman Daniel Giersch. Deze man klaagde in 2005 Google aan toen het internetbedrijf op het punt stond om haar e-maildienst uit te rollen in Duitsland. Giersch heeft altijd geweigerd om de naam Gmail te verkopen aan Google. Dat was het begin van een juridische strijd die maar liefst 7 jaar zou aanhouden.

De ruzie tussen Giersch en Google is nu eindelijk bijgelegd in het voordeel van het internetbedrijf. Welke afspraken beide partijen precies met elkaar gemaakt hebben is niet bekend. Een woordvoerder van de Duitse tak van Google heeft in een verklaring enkel bevestigd dat het juridische conflict ten einde is. Details over een mogelijke naamswisseling van @googlemail.com naar @gmail.com kon hij op dat moment niet verstrekken, maar gezien de geschiedenis van deze zaak is het aannemelijk dat dit wel zal gebeuren.

Voor Google is het vooral een morele overwinning. Voor haar Duitse gebruikers zal er weinig veranderen. Google zorgt er al lange tijd voor dat mails met gebruikersnaam@gmail.com als geadresseerde in plaats van gebruikersnaam@googlemail.com gewoon bezorgd worden bij het googlemail-adres.