1 min

Het wordt door sommige IT’ers en verslaggevers al ‘de rechtszaak van de eeuw’ genoemd: de juridische strijd tussen Oracle en Google. Oracle beschuldigt Google van patentinbreuk en eist een forse schadevergoeding. Google heeft te kennen gegeven haar belangen met hand en tand te zullen verdedigen.

De rechtszaak tussen Google en Oracle is al sinds 2010 gaande. Oracle, de grootste fabrikant van databasesoftware, klaagde Google in dat jaar aan omdat het internetbedrijf geen licentie aangevraagd had voor het gebruik van twee Java-patenten die in het besturingssysteem Android worden gebruikt. Oracle eiste toen een schadevergoeding van zes miljard, maar zowel Google als de rechter vonden dat bedrag buitensporig.

De rechter bepaalde dat beide partijen met elkaar om tafel moesten gaan zitten om te kijken of de zaak niet afgedaan kon worden met een schikking. Daarop kwam Google met een schikkingsvoorstel op de proppen waarin het bedrijf slechts enkele miljoenen euro’s bood. Oracle sloeg dit voorstel echter in de wind. Om die reden is de rechtszaak tussen Oracle en Google gisteren van start gegaan.

De advocaat van Oracle nam gisteren de aftrap. Hij beschuldigt Google ervan "een sleutelstuk van haar technologie" te hebben gestolen om het mobiele besturingssysteem Android te kunnen bouwen. Google zal zich vandaag in haar openingsstatement verdedigen tegen deze beschuldiging. De rechtszaak zal naar verwachting acht tot tien weken duren.