2min

Het is hard tegen hard in de rechtszaak tussen Google en Oracle. De advocaat van Oracle zei gisteren tegen de rechter dat Google een "sleutelstuk van haar technologie" heeft gestolen. Google beschuldigt op haar beurt Oracle van free riding.

De advocaat van Oracle zei gisteren in de rechtszaal dat het bedrijf in het verleden heeft overwogen om de smartphonemarkt te betreden. Om dat doel te bereiken wilde Oracle het Canadese Research In Motion (RIM) of Palm overnemen. Maar na wikken en wegen zag het bedrijf toch af van een overname, omdat het een "slecht idee" was: RIM was te duur en Palm werd toen overgenomen door HP.

Google greep dit argument aan om Oracle te beschuldigen van meeliftersgedrag. De fabrikant van databasesoftware probeert nu te profiteren van Android, omdat het zo succesvol is. Larry Page is van mening dat zijn bedrijf niets verkeerd heeft gedaan. Hij betoogde tegenover de rechtbank dat Java open-source software is en dat het niet mogelijk is om op specifieke onderdelen copyright aan te vragen. "Omdat iets open-source betekent dat nog niet dat je ermee kunt doen wat je wil", aldus Oracle CEO Larry Ellison.

De juridische strijd tussen Google en Oracle loopt al sinds 2010. Oracle klaagde Google destijds aan, omdat het internetbedrijf geen licentie aangevraagd had voor het gebruik van twee Java-patenten die in het besturingssysteem Android worden gebruikt. Ook een poging om de zaak met een schikking op te lossen liep in het honderd.

De rechtszaak tussen Google en Oracle zal naar verwachting 8 tot 10 weken in beslag nemen.