2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google heeft code van Java gekopieerd om Android werkend te krijgen, zo blijkt uit de rechtszaak die gaande is tussen Java-eigenaar Oracle en Google. Oracle beschuldigt Google er van dat het bedrijf gebruik maakte van gepatenteerde technologieën van Oracle terwijl de zoekgigant hiervoor geen licenties heeft afgenomen. Google spreekt de beweringen echter tegen.

Een medewerker van Google werd gehoord tijdens een nieuwe zittingsdag. Deze werknemer was samen met anderen verantwoordelijk voor het schrijven van de code die voor Android gebruikt wordt. Eerder was de man echter werkzaam voor Sun, het bedrijf dat in 2010 werd ingelijfd door Oracle. Met deze overname werd Oracle eigenaar van Java-technologieën en -patenten. Volgens Joshua Bloch, de werknemer in kwestie, werd er bij Google nooit gesproken over een mogelijk gevoelige situatie die ontstaan was doordat hij eerder bij Sun werkzaam was.

Oracle’s advocaten legden gisteren negen regels code als bewijs voor aan de rechter. Deze code draagt de naam Arrays.java en precies dezelfde code is terug te vinden in de code van Android, maar dan onder de naam Timsort.java. Joshua Bloch heeft de desbetreffende code geschreven, zo gaf de Google-werknemer toe. Hij erkende echter dat hij zich niet kon herinneren dat deze code rechtstreeks gekopieerd was van Oracle, maar acht dit wel waarschijnlijk omdat Arrays.java en Timsort.java identiek zijn. Google heeft de desbetreffende regels code in de nieuwste versie van Android verwijderd.

De zaak tussen Oracle en Google zal volgens planning nog een aantal weken voortduren.