2min

Volgens Eugene Kaspersky, de oprichter en CEO van Kaspersky, ligt Apple maar liefst tien jaar achter op Microsoft als het aankomt op de veiligheid van haar besturingssysteem. Het bedrijf uit Cupertino heeft nog een lange weg te gaan om op het zelfde niveau als Microsoft te komen, zo meent de expert op het gebied van beveiliging.

De recente uitbraak van de Flashback.G-trojan houden de gemoederen flink bezig bij OS X-gebruikers. De Flashback.G-trojan is de eerste ‘slimme’ trojan voor het besturingssysteem, vindt Kaspersky. De malware vraagt bijvoorbeeld om toestemming om zich te nestelen in het systeem en maakt gebruik van kwetsbaarheden waardoor de trojan op een laag niveau te werk kon gaan zonder dat er alarmen afgingen.

De CEO merkt op dat Kaspersky de afgelopen periode meer en meer malware ontdekt die gericht is op Mac-gebruikers. Dit vindt de CEO overigens niet verrassend, Apple vergaart langzaam maar zeker een steeds groter marktaandeel en daardoor worden Mac-gebruikers ook een interessantere doelgroep voor kwaadwillenden. Desalniettemin blijft Windows zonder twijfel het meest interessante doelwit voor hackers. De focus zal echter langzaam maar zeker ook meer richting Apple gaan liggen en zodoende verwelkomt Kaspersky het bedrijf uit Cupertino in de wereld van Microsoft: ‘Welkom in de wereld van Microsoft, Mac. Het is een wereld vol malware.’

Apple betreedt momenteel een wereld waar Microsoft zich al meer dan tien jaar bevindt. Kaspersky vindt dat Apple de manier waarop het omgaat met de veiligheid moet veranderen, wil het bedrijf haar gebruikers veilig kunnen houden. Zo zullen veiligheidsupdates frequenter en sneller moeten worden uitgegeven. Daarnaast moet Apple meer aandacht leggen en geld besteden op het bestrijden van kwaadwillenden.