2min

Tags in dit artikel

, ,

Research In Motion (RIM), de maker van de BlackBerry-telefoons, zal nog zeker vier tot vijf jaar nodig hebben om het tij te keren. Het afgelopen jaar heeft een dermate grote schade veroorzaakt, dat deze niet op korte termijn te herstellen is. Toch is het vooruitzicht positief voor de BlackBerry-maker.

Dat zegt de Amerikaanse investeringsmaatschappij Prem Watsa. 2011 verliep zeer moeizaam voor RIM. Op vrijwel alle fronten vielen de verkoopcijfers lager uit dan verwacht. Daarnaast namen Apple en Samsung een flinke hap uit RIM’s marktaandeel op de smartphonemarkt. Het bedrijf gaf daarom diverse malen een winstwaarschuwing af en ontsloeg ruim 2000 man, omgerekend 11 procent van haar totale personeelsbestand. Al met al verloor RIM meer dan 75 procent van haar waarde in het afgelopen jaar. Al dit slechte nieuws zorgt er ook voor dat app-ontwikkelaars weglopen van het platform en de toekomst van RIM er alles behalve rooskleurig uitziet.

Dit jaar probeert RIM een nieuwe doorstart te maken door nieuwe tablets uit te brengen, een nieuw besturingssysteem te introduceren voor smartphones (BlackBerry 10) en nieuwe smartphone-modellen te introduceren welke in een nieuw jasje zijn gestoken. Om dit alles in goede banen te leiden heeft er een wisseling van de wacht plaatsgevonden aan de bestuurlijke top. Mike Lazaridis en Jim Balsillie moesten plaatsmaken voor Thorsten Heins, de nieuwe CEO van RIM.

Hiermee heeft RIM volgens Prem Watsa de goede weg ingeslagen. De investeringsmaatschappij is een van de grootaandeelhouders van RIM en heeft sinds januari een zetel in de raad van bestuur. Volgens Prem Watsa reageert de markt te heftig op een aantal obstakels die RIM op haar pad tegenkwam in het afgelopen jaar.

"Mensen denken dat alles voorbij is als het even wat slechter gaat, als het beter gaat lijkt er geen einde in zicht aan de groei. Maar de werkelijkheid is anders. RIM is het grote succesverhaal van Canada. Ondernemingen groeien niet tot in de hemel zonder enkele tegenslagen."