2min

Research In Motion (RIM), de maker van de BlackBerry-toestellen, zal het volgens een analist van RBC Capital Markets nog zwaar krijgen dit jaar. Volgens het onderzoeks- en adviesbureau zal RIM een flink portie van haar aandeel op de smartphonemarkt moeten inleveren als gevolg van de hevige concurrentie.

"Op de altijd competitieve smartphonemarkt zullen Nokia, RIM, Motorola, Sony, LG en andere fabrikanten een deel van hun marktaandeel moeten afstaan. Het aandeel van Samsung en Apple daarentegen zal verder toenemen", aldus een analist van RBC Capital Markets in een investeringsnota.

In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar had RIM nog een marktaandeel van 8,8 procent, volgens onderzoeksbureau Gartner. In dezelfde periode een jaar eerder lag het marktaandeel van RIM nog op 14,6 procent. Apple’s iOS en Google Android hebben volgens de analist een gezamenlijk marktaandeel van ongeveer 75 procent. Investeren in RIM is volgens hem dan ook een "speculatief risico", wat betekent dat de payoff in hoge maat onzeker is.

Prem Watsa ziet de toekomst van RIM een stuk rooskleuriger in. Het Canadese smartphonebedrijf heeft volgens de Amerikaanse investeringsmaatschappij de goede weg ingeslagen door nieuwe smartphonemodellen, tablets en een nieuw mobiel besturingssysteem te introduceren later dit jaar. Prem Watsa erkent dat het bedrijf het afgelopen jaar een groot aantal obstakels op haar pad is tegengekomen, maar dat wil nog niet zeggen dat het einde oefening is voor de smartphonefabrikant. Volgens de investeringsmaatschappij zal het zeker nog vier tot vijf duren voordat RIM weer volledig uit het dal is geklommen.