Abonneer je gratis op Techzine!

Motorola verscheen gisteren met slecht nieuws voor haar aandeelhouders. De smartphonefabrikant rapporteerde tegenvallende kwartaalcijfers. Het bedrijf leed het afgelopen kwartaal meer dan 100 miljoen dollar verlies.

In de eerste drie maanden van dit jaar verkocht Motorola 8,9 miljoen apparaten, 5,1 miljoen daarvan waren smartphones. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat toch een stijging van 24 procent. Daardoor kwamen de opbrengsten uit op een bedrag van 3,1 miljard dollar.

Ondanks het succes van deze tak wist Motorola haar winst niet te verzilveren. De smartphonemaker moest een verlies van 86 miljoen dollar noteren in de boeken, omgerekend 28 cent verlies per aandeel. Een jaar eerder noteerde Motorola nog een verlies van 81 miljoen dollar, of 27 cent per aandeel. In een jaar tijd is het nettoverlies toegenomen met 6,2 procent.

Vorig jaar legde Google een bedrag van 12,5 miljard dollar opzij om Motorola Mobility over te nemen. De Europese en Amerikaanse autoriteiten hebben inmiddels goedkeuring gegeven aan de overname, momenteel moeten China en Israël nog hun fiat geven. Met de overname wil Google haar patentportfolio aanzienlijk uitbreiden om zich beter te kunnen weren in lopende rechtszaken tegen het besturingssysteem Android.

Momenteel verricht de Europese Commissie een onderzoek naar de handelspraktijken van Motorola. Volgens Apple en Microsoft maakt het bedrijf zich schuldig aan concurrentievervalsing door de zogeheten FRAND-voorwaarden te schenden. Tevens ligt het bedrijf in de clinch met Microsoft. Motorola zegt dat het Amerikaanse computer- en softwarebedrijf zich schuldig maakt aan patentinbreuk bij onder meer Windows 7, Internet Explorer, Windows Media Palyer en de Xbox 360. Gisteren stelde de Duitse rechtbank Motorola in het gelijk. Maar door een uitspraak van de Amerikaanse rechter mag het verkoopverbod voorlopig nog niet in werking treden.