2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Een Amerikaanse rechter heeft verklaard dat de rechtszaak die Proview wil aanspannen tegen Apple geen doorgang zal vinden. Beide partijen hebben verklaard gezamenlijk aan een schikking te zullen werken en daarom is een rechtszaak overbodig.

Dat meldt internationaal persbureau Reuters. De juridische strijd tussen Apple en Proview woekert al enkele maanden voort. Eind vorig jaar stapte Apple naar de rechter omdat het bedrijf van mening is dat Proview oneigenlijk gebruik maakt van de merknaam iPad. Het Chinese bedrijf had deze merknaam al in 2000 laten vastleggen, maar verkocht het uiteindelijk door aan een Brits bedrijf. Apple kocht op haar beurt weer het Britse bedrijf op om daarmee de merknaam in handen te krijgen. Apple is zodoende van mening dat de merknaam ‘iPad’ haar toebehoort en naar eigen inzicht kan gebruiken. Proview beweert daarentegen dat de overdracht van de merknaam geen betrekking had op de Chinese markt.

Apple heeft herhaaldelijk gezegd dat Proview meer geld uit haar zakken probeert te kloppen "voor een merknaam waarvoor we al betaald hebben". Proview heeft altijd gezegd dat Apple onder valse voorwendselen de merknaam iPad heeft gekocht. Zo zou Apple beloofd hebben geen concurrerend apparaat onder deze naam op de markt te brengen. De iPad die Proview op de markt heeft gebracht is overigens een desktopsysteem dat helemaal niets wegheeft van Apple’s tablet.

De Chinese rechtbank oordeelde in het voordeel van Proview. Het gevolg was dat Chinese autoriteiten massaal werden ontboden om de iPad uit de winkelschappen te verwijderen. Naast een schadevergoeding van 1,2 miljard dollar eiste Proview tevens een import- en exportverbod voor Apple’s iPad in China. Het is niet aannemelijk dat de Chinese rechter gehoor zal geven aan de eis van Proview, omdat dit grote economische schade zou kunnen toebrengen en daarom niet in het landsbelang is.

Beide partijen zitten momenteel aan de onderhandelingstafel in een poging om een schikking te treffen. Proview gaf in februari al aan een schikking te willen treffen, maar Apple voelde daar destijds niets voor. Volgens de advocaat van Proview is er sindsdien het nodige veranderd in de houding van Apple, waardoor het bedrijf nu wel bereid zou zijn om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Om die reden is de Amerikaanse rechter Mark Pierce van mening dat deze zaak in China uitgevochten moet worden.