2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Om een einde te maken aan de ontstane impasse tussen Apple enerzijds en samenwerkingsverband van Nokia, Motorola en RIM anderzijds, voor de nieuwe generatie simkaarten, heeft het Amerikaanse technologiebedrijf een nieuw ontwerp gemaakt. Simkaartmaker Giesecke & Devrient toonde het nieuwe design op de CTIA-show in New Orleans.

In maart barstte er een felle strijd los tussen Apple en het consortium. Het Europees Telecommunicatie en Stadaardisatie Instituut (ETSI) wil een nieuwe standaard voor de simkaart introduceren, welke kleiner is dan de huidige generatie. Daarvoor mochten diverse smartphonefabrikanten ontwerpen indienen en vervolgens zou er een stemming volgen over het meest wenselijke design.

Zowel Apple als het consortium van Nokia, Motorola en RIM kwamen met een eigen ontwerp van de nano-simkaart: een simkaart die éénderde kleiner en dunner is dan de micro-simkaart. Dat leverde de nodige spanningen tussen beide partijen.

Om de spanning van de verkiezing uit de lucht te halen, bood Apple aan om licenties voor de nano-simkaart gratis ter beschikking te stellen. Nokia wilde daar niets van weten en haalde zelfs fel uit naar Apple door te stellen dat het niets meer dan een truc was "het intellectuele eigendom van anderen te ontwaarden". Daarnaast zou het Amerikaanse technologiebedrijf volgens Nokia niet beschikken over essentiële patenten voor de techniek achter de nano-sim.

Om de stemming te beïnvloeden zei Nokia dat het geen licenties voor essentiële patenten aan Apple zal afstaan als de nano-simkaart van dat bedrijf tot de nieuwe standaard wordt verkozen. Volgens de Finse smartphonefabrikant voldeed de nano-simkaart van Apple niet aan de technische vereisten die het ETSI stelt en zou deze "inferieur" zijn aan het eigen voorstel. Ook het Canadese RIM haalde fel uit naar Apple door te stellen dat het Amerikaanse technologiebedrijf de boel bedondert. Daarop besloot ETSI om de stemming uit te stellen.

Om tegemoet te komen aan de bezwaren van Nokia heeft Apple een nieuw ontwerp gemaakt voor de nano-simkaart. Het nieuwe ontwerp heeft een iets bredere plastic rand om de chip verwerkt. Zodoende is het volgens Giesecke & Devrient niet mogelijk om deze simkaart in een socket te forceren die niet compatibel is met de nano-sim.

Op de vraag of de simkaartmaker, die eveneens stemrecht heeft binnen ETSI, de voorkeur geeft aan Apple’s model, liet het bedrijf weten dat het "met iedereen werkt". Volgens een woordvoerder van Giesecke & Devrient zal de stemming medio mei afgerond zijn.

Het duurde vijf jaar voordat de eerste micro-simkaart werd geïntroduceerd in een smartphone. Volgens Giesecke & Devrient zal het gekozen ontwerp echter "spoedig" in nieuwe producten verwerkt worden.