2min

Er zijn vandaag de dag meer Android-smartphones in omloop dan voorheen het geval was. Dat succes is te danken aan de introductie van nieuwe Android-toestellen door fabrikanten als Samsung en HTC.

Dat is de belangrijkste conclusie van Kantar WorldPanel. Volgens het onderzoeksbureau weet Android een steeds groter marktaandeel op de markt voor smartphones te behalen. De onderzoekers keken tussen januari en half april naar de ontwikkeling op de zeven grootste markten ter wereld: Australië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten.

Met name in Spanje en Italië wist Android veel winst te boeken. In beide landen wist het aandeel op de smartphonemarkt meer dan te verdubbelen in een jaar tijd, naar respectievelijk 72 procent en 49 procent. In Duitsland steeg het aandeel tot 62 procent, bijna goed voor een verdubbeling ten opzichte van afgelopen jaar.

Ook Apple boekte door de sterke vraag naar de iPhone 4S het nodige succes, volgens de onderzoekers. Daardoor werd het gat tussen Android-smartphones en iPhones in de VS en het Verenigd Koninkrijk kleiner. Wel moest Apple’s toestel enigszins inleveren op de smartphonemarkt. Hoe groot deze afname precies is, is onbekend.

Nu Windows Phone wat langer op de markt is, zien we dat het mobiele besturingssysteem van Microsoft steeds populairder begint te worden bij consumenten. In Duitsland verdubbelde het aandeel van Windows Phone in een jaar tijd naar 6 procent. In het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en de VS heeft het besturingssysteem een marktaandeel van 3 tot 4 procent. De grote verliezer is Research In Motion (RIM). In een jaar tijd moest de BlackBerry-fabrikant tweederde van haar aandeel inleveren op de Amerikaanse markt.