2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Het Amerikaanse postorderbedrijf US Postal Service (USPS) weigert om producten met een lithiumbatterij buiten haar eigen landsgrenzen te bezorgen. USPS heeft de bedrijfsvoering aangescherpt, omdat lithiumbatterijen een gevaar vormen bij transport. De nieuwe regels gaan vanaf morgen in.

Volgens het postorderbedrijf is het vervoeren van producten die voorzien zijn van een lithiumbatterij gevaarlijk, omdat ze het risico lopen oververhit te raken of zelfs te ontploffen. Amerikaanse overheidsinstanties hebben bij uiteenlopende transportongelukken vastgesteld dat ontbrande lithiumbatterijen mogelijk de boosdoener zijn.

De Verenigde Naties (VN) hebben daarom nieuwe regels opgesteld bij het transporteren van consumentenelektronica met dit type batterij. Vanaf 1 januari 2013 worden lithiumbatterijen als gevaarlijke stoffen behandeld. Transporteurs moeten dan vooraf gewaarschuwd worden en een training volgen waarin ze leren hoe ze hiermee moeten omgaan.

USPS heeft besloten om niet tot 2013 te wachten, maar de nieuwe regels per direct in te voeren. TNT zegt voorlopig nog wel lithiumbatterijen te zullen transporteren, maar houdt zich wel aan de regels voor gevarengoederen.

Dat de consument de dupe is van deze nieuwe regels mag duidelijk zijn. Veel consumentenelektronica is uitgerust met lithiumbatterijen zoals digitale camera’s, laptops, tablets en smartphones. Het blijft voor consumenten weliswaar mogelijk om deze apparaten te importeren, maar daar hangt wel een hoger prijskaartje aan omdat ze op speciale wijze vervoerd moeten worden. Apple en Samsung hebben in een reactie laten weten de nieuwe regels ‘overdreven’ te vinden. Volgens MacWorld hebben beide technologiebedrijven zich hevig verzet tegen de strikte regels.