Het lijkt er op dat er even niets anders dan negatief nieuws vanuit Research In Motion (RIM) kan komen. De Canadese smartphonefabrikant zal binnenkort gedag moeten zeggen tegen Karima Bawa, de baas van de juridische afdeling van het bedrijf. Na 12 dienstjaren houdt de topadvocate het voor gezien en gaat ze met pensioen.

Bawa’s pensioenaankondiging komt niet als een verrassing voor het bedrijf: ze kondigde enige tijd geleden haar vertrek al aan. Wie Bawa gaat opvolgen is nog niet bekend. De juridische topvrouw zal een handje helpen bij het aanstellen van het nieuwe afdelingshoofd en hem of haar op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen.

"Karima is meer dan 10 jaar een bedreven kracht binnen Reasearch In Motion gebleken. Ik ben haar dankbaar voor haar jarenlange leiderschap en toewijding", aldus CEO Thorsten Heins in een verklaring.

Bawa is de tweede hooggeplaatste persoon die in een week tijd afscheid neemt van RIM. Patrick Spence, het voormalige hoofd van de afdeling global sales, kondigde vorige week na 14 dienstjaren zijn vertrek aan. Eerder dit jaar nam Thorsten Heins het stokje over van de voormalige CEO’s Jim Balsillie en Mike Lazaridis.

Het vertrek van Bawa volgt op het gerucht dat de Canadese smartphonefabrikant naar verwachting 6.000 werknemers op straat zal zetten. Volgens de geruchten zal de BlackBerry-maker later deze week de ontslagronde bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers officieel aankondigen.